Wil je weer aan het werk? Een baan met uitzicht op vast dienstverband

Particiblog

Geef ruimte aan talent Ontdek de voordelen van sociaal ondernemen

Innovatieve oplossingen: hoe we nieuwe manieren kunnen ontwikkelen om mensen uit de bijstand aan het werk te helpen

Meer mensen vanuit de bijstand aan het werk krijgen wordt steeds belangrijker. Onze bevolking vergrijst, het leven wordt duurder en de overheidsfinancien staan onder druk. Gelukkig zijn er steeds betere inzichten en innovatieve oplossingen om de participatie van werklozen te doen toenemen. In dit artikel gaan we daar verder op in.

Innovatie binnen de arbeidsparticipatie

Een van de innovatieve oplossingen die momenteel worden ontwikkeld is het gebruik van technologie. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een digitale platform waarop mensen in de bijstand kunnen zoeken naar vacatures en hun vaardigheden kunnen presenteren aan werkgevers. Dit kan ook helpen bij het matchen van mensen in de bijstand met vacatures die beter bij hun vaardigheden passen.

Daarnaast kan samenwerking met organisaties zoals Particibaan, die zich richten op sociaal personeelsbeleid, een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Particibaan selecteert en begeleidt kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor ze in staat zijn om mensen in de bijstand te helpen bij het vinden van geschikte werkgelegenheid. Bovendien dragen zij alle werkgeversrisico’s, waardoor werkgevers zich minder zorgen hoeven te maken over eventuele problemen die zich kunnen voordoen tijdens het werkproces.

Een andere innovatieve oplossing kan zijn het ontwikkelen van specifieke opleidingsprogramma’s voor mensen in de bijstand. Hiermee kunnen zij hun vaardigheden verbeteren en beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. Dit kan bijvoorbeeld door samenwerking met bedrijven en opleidingsinstituten, waardoor er specifieke opleidingsprogramma’s ontwikkeld kunnen worden voor mensen in de bijstand.

Conclusie

Tot slot kan samenwerking met gemeentes ook een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Gemeentes kunnen bijvoorbeeld werkgelegenheid creëren door het ontwikkelen van specifieke functies, subsidie geven op projecten en duurzame samenwerkingen aan gaan.

Auteur foto

Manager Accountteam/ Social return

Neem contact op