Wil je weer aan het werk? Een baan met uitzicht op vast dienstverband

Particiblog

Geef ruimte aan talent Ontdek de voordelen van sociaal ondernemen

Samenwerken met gemeentes: hoe we mensen uit de bijstand aan het werk krijgen

Een van de grootste uitdagingen waar we in Nederland voor staan, is het helpen van mensen uit de bijstand aan het werk. Dit vereist samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder gemeentes, werkgevers en organisaties die zich richten op arbeidsparticipatie.

Gemeenten spelen hierbij een belangrijke rol, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Participatiewet. Zij werken samen met werkgevers en organisaties om mensen uit de bijstand aan het werk te helpen. Hierdoor worden deze mensen in staat gesteld om deel te nemen aan de arbeidsmarkt en zo hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid te versterken.

Hoe zorgen gemeentes ervoor dat meer mensen uit de bijstand geraken?

Een van de manieren waarop gemeentes dit doen, is door het aanbieden van begeleiding en training. Hierdoor kunnen mensen worden geholpen bij het vinden van passend werk en bij het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om te slagen op de arbeidsmarkt.

Een andere manier waarop gemeentes samenwerken met werkgevers en organisaties, is door het aanbieden van subsidies en regelingen. Hierdoor kunnen werkgevers worden gestimuleerd om mensen uit de bijstand in dienst te nemen, waardoor deze mensen de kans krijgen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt.

Spil tussen gemeenten, werkgevers en bedrijven

Een organisatie die een belangrijke bijdrage levert aan deze samenwerking tussen gemeenten, werkgevers en organisaties is Particibaan. Zij helpen bij het realiseren van sociaal personeelsbeleid. Particibaan selecteert en begeleidt kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt en dragen hierbij alle werkgeversrisico’s. Hierdoor krijgen werkgevers gemotiveerde en loyale medewerkers voor een laag all-in tarief.

Door samen te werken met organisaties zoals Particibaan, kunnen gemeenten ervoor zorgen dat mensen uit de bijstand de kans krijgen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt en zo hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid te versterken. Dit is niet alleen goed voor de mensen in kwestie, maar ook voor de samenleving als geheel.

Auteur foto

Manager Accountteam/ Social return

Neem contact op