Wil je weer aan het werk? Een baan met uitzicht op vast dienstverband

Wat is een aanbesteding?

Geef ruimte aan talent Ontdek de voordelen van sociaal ondernemen

Een aanbesteding is een inkoopmethode waarbij een opdrachtgever een voorgenomen opdracht bekendmaakt. In de bekendmaking worden de eisen laten zien die de opdrachtgever aan het product of dienst stelt.

Een aanbesteding is een manier om bij een overheidsorganisatie of een overheidsbedrijf in te kopen. Met een aankondiging maakt de organisatie bekend dat zij een opdracht wil laten uitvoeren door een bedrijf het een aanbesteding aankondigt. Bijvoorbeeld de aanschaf van kantoorartikelen of zonnepanelen.

Een aanbesteding verwijst meestal naar het proces waarbij overheden en financiële instellingen offertes uitschrijven voor grote projecten die binnen een bepaalde termijn moeten worden ingediend.

Een aanbestedingsproces kunt u zien als een openbare offerteaanvraag. Het is een formele en gestructureerde uitnodiging aan leveranciers om concurrerende offertes in te dienen voor de levering van grondstoffen, producten of diensten.

Hoe werkt een aanbesteding?

Zoals hierboven vermeld, is een aanbesteding een term die in het bedrijfsleven wordt gebruikt om te verwijzen naar een uitnodiging door overheden en andere entiteiten om een bod uit te brengen voor contracten. De meeste instellingen hebben een welomschreven aanbestedingsprocedure voor projecten of aanbestedingen. Er bestaan ook specifieke processen voor de opening, evaluatie en uiteindelijke selectie van de leveranciers. Dit garandeert dat het selectieproces eerlijk en transparant verloopt.

Een aanbesteding is een formele en gestructureerde uitnodiging aan leveranciers om concurrerende offertes in te dienen voor de levering van grondstoffen, producten of diensten. Omdat dit een openbaar en open proces is, werden wetten gecreëerd om het proces te regelen en eerlijke concurrentie tussen de inschrijvers te garanderen.

Zonder wetten kunnen omkoperij en nepotisme bijvoorbeeld welig tieren. Aanbestedingsdiensten zijn beschikbaar voor potentiële inschrijvers en omvatten een breed scala aan aanbestedingen uit particuliere en openbare bronnen. Deze diensten omvatten het opstellen van geschikte inschrijvingen, het coördineren van het proces om ervoor te zorgen dat de termijnen worden gehaald, en het toezien op de naleving van de toepasselijke wetgeving.

Voorwaarden bij een aanbesteding

Bij een aanbestedingsproces kunnen voorwaarden worden opgemaakt, bijvoorbeeld dat een bepaald percentage van de winst aangewend moet worden voor verduurzaming of dat het bedrijf die de aanbesteding wint, een aantal werknemers in dienst moet hebben met afstand tot de arbeidsmarkt. Particibaan kan hierbij van dienst zijn.

Auteur foto

Manager Accountteam/Social return

Neem contact op