Trajectbegeleiding, of synoniem werkbegeleiding, is een individuele begeleiding met als doel een traject richting onderwijs of werk goed op te starten en te begeleiden.
Reden om te kiezen voor trajectbegeleiding
Misschien wilt u uw schema wijzigen, maar heeft u moeite om zelf aan de slag te gaan, of weet u niet hoe. Particibaan biedt u persoonlijke ondersteuning bij het verkennen, kiezen, verwerven en behouden van de specifieke omgeving waarin u wilt studeren, socialiseren of werken.
Waarom begeleiding naar werk?
Werk ondersteunt u herstelproces enorm en is een geweldige manier om uw leven weer op de rails te krijgen. Wij ondersteunen u en uw werkgever tijdens het arbeidsproces.
Trajectbegeleiding (baanbegeleiding) ondersteunt u bij het vinden en behouden van een baan. U kunt ondersteuning op maat krijgen wanneer u deze nodig heeft. U krijgt bijvoorbeeld begeleiding van welzijnsinstellingen. Onze coaching helpt u bij het vinden van een baan die helpt bij het herstel en zorgt voor zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling.
Individuele Plaatsing en Ondersteuning
We gebruiken de Individuele Plaatsing en Ondersteuning Methode (IPS). De aanpak is gebaseerd op het idee dat iedere kandidaat die een betaalde baan wil nastreven met passende (tijdelijke) ondersteuning. Zo krijgt u weer grip op uw leven. Onze loopbaancoaches zijn gecertificeerd.
Hoe werkt het?
Onze jobcoaches/trajectbegeleiders doen wat ze kunnen om u aan een (betaalde) baan te helpen. Laten we eens kijken welke mogelijkheden er zijn en welke ondersteuning u nodig heeft. Of u nu op zoek bent naar dagbesteding, vrijwilligerswerk, opleiding, werkervaringsplaatsen of betaald werk, een jobcoach/trajectbegeleider (werkbegeleider) helpen u verder. Particibaan ondersteunt opdrachtgevers en werkgevers.
Wat doet een trajectbegeleider?
Een trajectbegeleider ondersteunt u bij het verwoorden van uw wensen, het stellen en behalen van zelfgekozen doelen op een van de volgende gebieden:
Werk: Een vorm van dagbesteding (intern of extern, via WMO), vrijwilligerswerk en reguliere arbeid.
Leren: Zoek de meest geschikte vorm van onderwijs, zoals volwasseneneducatie, opleidingen, mbo/hbo-opleidingen, hbo-opleidingen of hervattrainingen die zijn gestopt.
Welzijn of vrije tijd: zoals activiteiten in de hobby- en recreatiesfeer van verenigingen en maatschappelijke organisaties.
De begeleider zoekt samen met u naar antwoorden op vragen als:
- wat wil ik? Waar ben ik in geïnteresseerd? wat kan ik doen?
- Welke mogelijkheden zijn er in mijn regio? Wat kan ik krijgen?
- Wat moet ik nog meer leren om de gestelde doelen te bereiken? Wat heb ik nog meer nodig?
Het doel is dat u succesvol en naar tevredenheid kunt opereren in de omgeving van uw keuze.