Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Bent u benieuwd naar voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen?

De Nederlandse organisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO Nederland) geeft richtlijnen die elk bedrijf naar eigen inzicht kan toepassen. In vrijwel elk bedrijf en kantoor kan maatschappelijk verantwoord worden ondernomen en zijn er tal van mogelijkheden voor besparingen, meer zorg voor mensen en voor het ontzien van het milieu.

Triple P Principe

Er zijn vele voorbeelden te vinden als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook wel maatschappelijk ondernemen of duurzaam ondernemen genoemd. De MVO is gebaseerd op het Triple P principe en dit houdt in dat bedrijven ondernemen met als doel een economische prestatie, maar wel met respect voor de sociale kant en binnen de ecologische randvoorwaarden: Profit, People and Planet.

In vrijwel elk bedrijf en kantoor kan maatschappelijk verantwoord worden ondernomen.

Voorbeelden van MVO.
Particibaan helpt u als werkgever om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Participatiewet als voorbeeld MVO

Een goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen is de Participatiewet. In tegenstelling tot de richtlijnen die u vindt in de MVO Nederland zijn de bepalingen in de Participatiewet wel bindend. In de Participatiewet staat dat van bedrijven met een bepaalde grootte (vanaf 25 werknemers) verwacht wordt één of meer personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Dit is een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen, immers ook arbeidsgehandicapten kunnen op deze manier zoveel mogelijk deel uitmaken van de Nederlandse maatschappij. Vrijwel ieder persoon kent wel iemand in de familie- of kennissenkring die een afstand heeft tot de arbeidsmarkt en een ieder gunnen deze personen allemaal een baan.

Vrijwel ieder persoon kent wel iemand in de familie- of kennissenkring die een afstand heeft tot de arbeidsmarkt.

MVO voorbeelden op een rijtje

Er zijn honderden voorbeelden van toepassingen van de MVO binnen bedrijven:

 • Het GVB bijvoorbeeld (de Amsterdamse stadsvervoerder) rijdt met trams en metro’s op groene stroom en conducteurs volgen allemaal de cursus “Het nieuwe rijden”. Voertuigen worden verantwoord gereinigd en het water wordt daarna hergebruikt;
 • Sally Hamers, 22 jaar, begon onlangs in textielfabriek in Bangladesh. Geheel gerund op duurzame wijze en door vrouwelijke werknemers;
 • Tivoli Vredenburg is druk bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen door een bijzondere bedrijfsvoering. Door verschillende muziek stijlen, leeftijdsgroepen en culturen met elkaar te verbinden, verbinden zij het beste van alle muziek in één gebouw. Dit levert de nodigde kostenbesparingen op;
 • Ook jongeren nemen initiatieven voor sociaal ondernemerschap. Een mooi MVO voorbeeld hiervan is de Doenersdreefzorg in Almere. Hier wordt geïnvesteerd in elektrische fietsen en ontwikkelden zij zelfs een eigen coin. Jongeren kunnen hier hun weg vinden in de maatschappij, hebben een buurt functie en verbinden zich met gezond voedsel.

Particibaan en de mogelijkheden m.b.t. MVO

Duurzaam ondernemen, maatschappelijk verantwoord ondernemen, het kan bijna overal en in iedere organisatie. Bent u bijvoorbeeld werkgever en wilt u ook maatschappelijk verantwoord ondernemen door het in dienst nemen van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Particibaan helpt u graag verder met het vinden van geschikt personeel. Het voordeel is dat Particibaan personen al kan laten participeren voor een tarief van € 9,95 per uur.

Bent of kent u iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt? Denk aan personen met een bijstandsuitkering, Wajong-uitkering of een WSW-kandidaat. Neem dan direct contact op met ons. Wij helpen deze personen graag aan een passende en geschikte baan!

Logo van Particibaan

Vragen of opmerkingen over MVO?

Neem contact op met Particibaan.

  Uw naam*

  Uw e-mail*

  Onderwerp

  Uw bericht

  Ambassadeurs van Particibaan aan het woord

  ”Ik heb een technische achtergrond en ben in het verleden o.a. automonteur geweest. Ondanks alle inspanningen vond ik niet die uitdaging die ik zocht in mijn werk, maar die heb ik nu wel gevonden”.
  Dennis Facilitair Medewerker
  ”Zelfs in het verleden heb ik niet zo’n goede match gehad met een werkgever. Ik ben Jaouad van Particibaan dan ook erg dankbaar dat hij mij deze kans heeft geboden”.
  Henk Financieel administratief medewerker