Wat doet een jobcoach?

Mensen met een arbeidsbeperking hebben soms extra begeleiding nodig om goed te kunnen functioneren op de werkvloer. Denk hierbij aan mensen met een lichamelijke beperking of een verstandelijke beperking en aan mensen met psychische problemen. Een jobcoach zorgt ervoor dat mensen met een arbeidsbeperking toch optimaal kunnen meedraaien in het arbeidsproces.

Een jobcoach is niet hetzelfde als een re-integratiespecialist. Een re-integratiespecialist of re-integratie consulent onderzoekt de mogelijkheden en wensen van een arbeidsbeperkte en tracht voor hem of haar een passende baan te zoeken. De arbeidsbeperkte gaat vervolgens aan de slag en meestal neemt op dit moment de jobcoach het werk van de re-integratieconsulent over. Ook een jobcoach zoekt overigens passende banen voor arbeidsbeperkten.

Meewerken en afstand nemen

Een jobcoach kijkt wat nodig is om de arbeidsbeperkte optimaal te laten functioneren in zijn of haar werk. Moet er een aangepaste stoel of aangepaste computer komen of een invalidentoilet? Hoeveel uur per dag en hoeveel dagen per week kan er worden gewerkt en welke maatregelen zijn nog meer nodig? Een jobcoach gaat ook mee naar de werkplek en begeleidt de werknemer in de nieuwe omgeving. Soms werkt een jobcoach zelfs mee om zo samen met de cliënt te oefenen in de werkzaamheden die moeten worden verricht. Gaat het goed dan zal de jobcoach zich steeds verder terugtrekken om uiteindelijk bijvoorbeeld nog eens per maand naar de werkplek te komen en te kijken hoe alles gaat en of er nog aanpassingen nodig zijn.

Foto dat samenwerking tussen werknemers en een jobcoach weerspiegelt.

Job coachen is motiveren en communiceren en vraagt om inlevingsvermogen

Een jobcoach weet mensen te motiveren en te stimuleren en is uiteraard goed in het communiceren; zowel met de werknemer als met de werkgever. Een jobcoach is tactvol en zal ook op een tactvolle manier omgaan met de aanwezige problematiek. Daarnaast is een jobcoach ook praktisch ingesteld. Een jobcoach oefent met de arbeidsbeperkten de uit te voeren werkzaamheden en dit kan betekenen dat de jobcoach samen met de arbeidsbeperkte werknemer aan de slag gaat met het stofzuigen van een auto, het opruimen of schoonmaken van kantoren of het verrichten van administratieve werkzaamheden. Door samen de werkzaamheden die bij de baan horen te verrichten, kunnen knelpunten worden gevonden en gezamenlijk, al dan niet in overleg en met hulp van de werkgever, worden opgelost.

Een jobcoach is dan ook de intermediair tussen werknemer en werkgever en evalueert de werksituatie met beide partijen om zo tot een optimaal resultaat te komen.

Door samen de werkzaamheden die bij de baan horen te verrichten, kunnen knelpunten worden gevonden en gezamenlijk, al dan niet in overleg en met hulp van de werkgever, worden opgelost.

Inschrijven bij Particibaan

Personen die langdurig werkloos zijn, een Wajong of een WIA-uitkering hebben en wel graag een bijdrage willen leveren in een onderneming/organisatie kunnen zich inschrijven bij Particibaan. Particibaan gaat namelijk voor deze personen (met een afstand tot de arbeidsmarkt) op zoek naar een geschikte baan. Inschrijven kan gemakkelijk online. Voor vragen over de mogelijkheden kunt u uiteraard bellen met Particibaan.

Logo van Particibaan

Vragen of opmerkingen over wat een jobcoach doet?

Neem contact op met Particibaan.

  Uw naam*

  Uw e-mail*

  Onderwerp

  Uw bericht

  Ambassadeurs van Particibaan aan het woord

  ”Ik heb een technische achtergrond en ben in het verleden o.a. automonteur geweest. Ondanks alle inspanningen vond ik niet die uitdaging die ik zocht in mijn werk, maar die heb ik nu wel gevonden”.
  Dennis Facilitair Medewerker
  ”Zelfs in het verleden heb ik niet zo’n goede match gehad met een werkgever. Ik ben Jaouad van Particibaan dan ook erg dankbaar dat hij mij deze kans heeft geboden”.
  Henk Financieel administratief medewerker